Praktische informatie orthodontie

Op zesjarige leeftijd heeft een kind zijn eerste wisselfase. Er komen dan ook extra grote mensen kiezen bij. Vanaf dat moment houdt de tandarts de gebitsontwikkeling nauw in de gaten. Ook in verband met eventuele orthodontische behandelingen in de toekomst. Op ongeveer elfjarige leeftijd heeft het kind zijn tweede wisselfase. Afhankelijk van zijn groeispurt kan dit het moment zijn dat er wordt gestart met een beugel.

M3 Mondzorg kan alle soorten beugels toepassen. Afhankelijk van het doel dat bereikt moet worden, wordt voor een bepaald type beugel gekozen. De meest gebruikte beugels binnen onze praktijk zijn de slotjesbeugel en de uitneembare blokbeugel (activator). De vaste apparatuur - ook wel plaatjesbeugel genoemd - is bij M3 meestal van het merk Damon. Dit systeem is zelfligerend waardoor het vaak niet nodig is gezonde tanden of kiezen te trekken. Dat willen we ECHT proberen te vermijden. Ook heel logisch want hoe meer tanden en kiezen, hoe breder iemands lach, hoe mooier! Ook zijn deze brackets gemakkelijker schoon te houden. Uiteraard kunt u ook kiezen voor keramische slotjes om zo de beugel minder opvallend te laten zijn.

Voor volwassenen passen we ook Invisalign toe. Dit is een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van nagenoeg onzichtbare en uitneembare aligners (op maat gemaakte bitjes) die je om de twee weken vervangt door een nieuwe set.